UA

Хочете знати більше про пилові кліщі?

Хочете знати більше про пилові кліщі?

На превеликий жаль, пилові кліщі – це значна частина пилу в будинку, що знаходиться всюди. Крім кліщів домашній пил містить частину шкіри людини (епідермісу), що відлущилася, різноманітні волокна, грибні суперечки (дріжджові та плісняві), а також побічні продукти життєдіяльності дрібних комах (їх екскременти). Ці комахи потрапили до житла людини багато століть тому. Існує думка, що вони потрапили туди разом із першими подушками та перинами, або домашнім птахом або іншими сільськогосподарськими продуктами.

Пиловий кліщ має незначний розмір, близько 0,4 мм, вам не вдасться його побачити без спеціального збільшувального обладнання. Але їх населення навколо вас досягає неймовірних розмірів! Їх вміст сягає одному грамі пилу до двох – трьох тисяч. Тільки подумайте, на одному стандартному двоспальному ліжку може мешкати 400 мільйонів пилових кліщів!

Де мешкають пилові кліщі?

Де ж мешкають такі численні мікроскопічні жителі вашого будинку?

- Найбільше їхнє скупчення спостерігається в мішку для збирання пилу пилососа. Тут у пилових кліщів практично ідеальні умови для розмноження.

- Ваше ліжко, ковдри, подушки, матраци та навіть постільна білизна.

- Ними кишить будь-якими м'які меблі вашого будинку.

- Їх можна знайти у килимових покриттях повсюдно.

- Вони можуть жити та у вашому одязі.

- Пилові кліщі чудово почуваються всередині м'яких іграшок, а також на їх поверхні.

- Вони можуть мешкати в шерсті ваших домашніх улюбленців.

- Велика кількість пилових кліщів живе і на людині, здебільшого у волосяних покривах.

Чим харчуються пилові кліщі

Основне джерело їжі для пилових кліщів - це верхні шари шкіри, що відмерли (епідерміс). Щодня з людської шкіри відпадає до кількох десятків мільйонів лусочок шкіри. Якщо підсумувати загальну вагу відмерлої шкіри за рік, то вийде близько двох кілограмів. Постійно доступне джерело їжі в сукупності з ідеальною вологістю і температурою вашого житла створюють просто обітовану землю для пилових кліщів. Найбільше мертвої шкіри знаходиться саме в ліжку, тому там найбільше кліщів, близько 70% від усіх, хто живе у вашому будинку. Вам напевно буде цікаво дізнатися, що якщо матрац не піддаватиметься обробкам, то вже через 3 роки він на одну десяту складатиметься з кліщів та їх екскрементів.

Чим небезпечні пилові кліщі для здоров'я

Пилові кліщі за своєю природою є сапрофітами (істотами, які нейтрально проживають на одній території, не завдаючи шкоди іншим видам). Попри те, що пилові кліщі не здатні кусати людей або розносити інфекції, вони становлять чималу небезпеку для здоров'я людини. Для переважної кількості людей саме наявність пилових кліщів у домашньому пилу і є вирішальним фактором для появи алергії. Якщо точніше говорити, то збудниками алергії є екскременти пилових кліщів, а також дрібні частинки хітину від панцирів мертвих кліщів. Щодня пиловий кліщ спорожняє свій травний тракт до 20 разів, а вага фекалій перевищує його власний. За своє недовге життя (4 місяці) пиловий кліщ встигає відкласти близько 300 яєць. Основна проблема співжиття з пиловими кліщами в тому, що алергени надзвичайно легкі, тому вони можуть годинами перебувати у повітрі та безперешкодно потрапляти у дихальну систему людини. Це може викликати хронічний нежить, алергічну астму, а також безліч різних шкірних захворювань у людей.