UA

Пилові кліщі та людина

Пилові кліщі та людина

Пилові кліщі стали завсідниками нашого житла, і це вже даність. Донедавна вважалося, що їхнє сусідство не викликає жодних наслідків для здоров'я людини, але воно виявилося помилковим. Фекалії пилових кліщів при попаданні на людську шкіру роблять її більш уразливою до зовнішніх факторів. А ви коли-небудь замислювалися, чому свербить ніс і дратується слизова оболонка очей і носа при попаданні на неї домашнього пилу? Відповідь проста і в той самий час досить похмура. Вся справа в раціоні кліщів, а харчуються вони переважно відмерлою шкірою людини, а це означає, що в результаті тривалого процесу еволюції їх травний тракт повністю адаптувався на травлення людської плоті. Після себе кліщі надміру залишають свої фекалії, які містять специфічні ензими – Der p1 і Der f1. Ці ензими при попаданні на шкіру людини або будь-які слизові оболонки починають руйнувати їх на клітинному рівні. А якщо у квартирі збирається значна кількість пилу, то цей процес триває цілодобово. В результаті люди стають схильні до захворювань дихальних шляхів, таких як: астма, алергічний риніт, а вже пил із вмістом екскрементів пилових кліщів може викликати досить небезпечні шкірні захворювання. Науково доведено, що наслідками вдихання такого пилу є ослаблення імунітету, тобто зниження опору організму і до алергенів інших типів, як, наприклад, собача або котяча шерсть, а такий діагноз завжди означає хворобливе розставання з улюбленцем.

З приводу причетності пилових кліщів до алергії ходили довгі суперечки, тому було прийнято рішення провести дослідження, щоб довести цей факт або спростувати його. За ці дослідження взявся японський університет Джунтендо, що у столиці Японії Токіо. Дослідження проходили під патронатом Тосіро Така, він вирішив однозначно з'ясувати, чи можуть ензими з фекалій пилових кліщів викликати шкірні захворювання, які до цього з цим фактом не пов'язували. В експерименті використовували гризунів без шерсті. Їм щодня протирали спину спеціально підготовленим складом із вмістом алергенного білка Der f1. Іншій групі аналогічних гризунів протирали спину тим самим складом, але до нього не входив вищезгаданий білок. Вже за тиждень результат експерименту став очевидним. У гризунів, яких обробляли білком Der f1, на спині з'явилися ділянки шкіри із яскраво вираженим зневодненням. Цей висновок був зроблений на основі того, що уражені ділянки шкіри піддослідних гризунів вбирали значно більшу норму кількість рибофлавіну. Цей засіб зазвичай використовують для визначення, якою мірою схильна шкіра до впливу алергенів і зовнішніх подразників.

Було винесено таке: якщо постійно контактувати з пиловими кліщами, а також продуктами їхньої життєдіяльності, то це викликає порушення функції бар'єра шкіри. А завдяки цьому алергени можуть безперешкодно проникати у шкірний покрив та викликати алергію і такі хвороби, як атопічний дерматит. Усі хвороби алергічного характеру провокує білок Der f1, і це вже науково доведено, тому не варто недооцінювати своїх «співмешканців» через незначні розміри пилових кліщів. Вони прихована величезна небезпека!

Провідні світові виробники пилососів тверезо оцінюють цю проблему, але на даному етапі їх пилососи не забезпечують належного очищення вашого будинку. Система для догляду за будинком здатна якщо не знищити, то значно скоротити популяцію цих комах у вашій оселі, а значить і захистити від їхньої шкідливої дії.