UA

Як пилові кліщі впливають на здоров'я людини

Як пилові кліщі впливають на здоров'я людини

Кліщі, що мешкають у домашньому пилу, залишають не тільки сліди. Випорожнення пилових кліщів, що потрапляють на нашу шкіру, можуть робити її більш уразливою для різних алергенів та подразників, йдеться у новому дослідженні, про яке повідомляє NewScientist.com.

Вчені вважають, що зниження впливу цих комах може запобігти розвитку таких алергічних захворювань, як екзема, алергічний риніт та астма, у людей, схильних до таких станів.

Пилові кліщі – одна з найчастіших причин астми. Ці павукоподібні живуть у матрацах та килимах і харчуються омертвілими частинками шкіри, які людина втрачає щорічно у кількості 350-400 г.

Самі кліщі залишають після себе фекалії, що містять травні ензими: білки Der f1 та Der p1. Вони сприяють руйнації клітин людської шкіри, якою живляться ці створіння та можуть викликати сильні алергічні реакції у деяких людей.

Попередні дослідження показували, що ці ензими роблять наші дихальні шляхи більш відкритими для вторгнення інших алергенів – наприклад, котячих та собачих. Тосіро Такаї та його колеги, представники медичного факультету японського Університету Джунтендо в Токіо, вирішили з'ясувати, чи не можуть ці ензими надавати аналогічний вплив на шкіру.

Використовуючи лабораторних безшерстих мишей, дослідники протирали спинки одних тварин складом, просоченим білком Der f1, а інших - тим самим складом, але без білка.

Через тиждень на спинках мишей, яких піддавали впливу ензиму пилових кльош, з'явилися зневоднені ділянки шкіри, які вбирали більше рибофлавіну, з'ясували вчені. Вітамін рибофлавін зазвичай використовується для того, щоб з'ясувати, наскільки схильна до шкіри алергенів і подразників.

"Часте зіткнення з самими кліщами та продуктами їх життєдіяльності може порушувати функції шкірного бар'єра в місці контакту, і це місце може стати каналом проникнення алергенів та подразників", - стверджують вчені.

Роздратування, свербіж, сухість шкіри, типові для алергії на домашній пил, спочатку провокуються білками кліща, що руйнують шари шкіри.

"Дослідження показує, що зіткнення з пиловими кліщами робить вашу шкіру більш вразливою і для інших алергенів - котячих, собачих та інших", - говорить Джил Уорнер, експерт з алергій та імунітету в Університеті Саутгемптона в Сполученому Королівстві.

Тому ризик виникнення різних типів алергій можна скоротити, якщо зменшити зіткнення з пиловими кліщами, каже Уорнер. "Однак позбутися домашнього пилового кліща дуже складно".